lauantai 14. marraskuuta 2020

Martat ajassa

Postia on aina kiva saada ja erityisesti kirjapostia. Lounais-Suomen Marttojen historiikki tipahti postiluukusta pari-kolme viikkoa sitten samaan aikaan SKS:n ensi vuoden kalenterin kanssa. Molemmat olivat odotettua postia. 

Martat ajassa - webinaari juhlana!

Painotuoreen, odotetun kirjan käteensä saaminen on aina juhlava tapahtuma. Entistä innostavampaa se on silloin, kun on ollut itse jollain tapaa mukana. Tämän kirjan synnyssä olin osallisena sen verran, että luin historiakirjan kolme kertaa ennen sen painoa tarkkaillen erityisesti marttahistoriaa. 

Kirjan Martat ajassa - Lounais-Suomen Martat ry 110 vuotta, kirjoittaja oli Eeva Turpeinen, joka löysi kirjaan poikkeuksellisen hyvin kirjaan mukaan myös marttaneuvojan äänen koko piirin historian ajalle. 

Piirin arkisto leikekirjoineen on hyvin järjestettynä arkistolaitoksen huomassa Turussa, joten historiaan oli helppo päästä kiinni. Pientä hankaluutta tuotti kuitenkin korona, joka esti tutkijalta arkiston tiloihin pääsyn, mutta siitäkin selvittiin. 

Uunituore historia kertoo piirin antamasta neuvonnasta ja marttojen toimista tasaisesti koko 110-vuoden ajalta. Eeva Turpeinen on itse kertonut historiikista: "Siitä nousee esille monipuolinen, merkityksellinen ja monesti uupumaton työ paremman elämän hyväksi naisille, perheille ja koko yhteiskunnalle", kuten Marianne Heikkiläkin nosti esille piirin 110-vuotisjuhlawebinaarissa. 

Kirja on toteutettu vuosikymmenten esittelynä. Jokaiselta vuosikymmeneltä on nostettu sen tärkeimpiä asioita normaalia kotitalousneuvontaa unohtamatta. Jälkimmäisestä löytyy ajan kuvaa erityisesti neuvojien aikanaan kirjoittamista muistoista, aikaisempien tutkimusten kirjallisista kyselyistä, tuoreimmista haastatteluista ja lehtileikkeistä. Ensimmäinen neuvojan muisto löytyy kirjasta heti ensi vuosikymmeneltä, sivulta 15, jossa piirin ensimmäinen neuvoja Sikri Sarkki muistelee muutamalla sanalla jäkäläleivän valmistuskursseja. 

Kirjan taittoi Reima Orvasto, joka sai sivuista tasapainoisen näköisen. Usein historiikeissa, jotka käsittävät vuosikymmeniä, on alkuvuosikymmeniltä tallella vain harvoja kuvia ja loppukirja on vastaavasti kuvia täynnä. Se ei ole taiton syy, vaan yhdistykselle ei vain keräänny kuvia tasaisesti. Tässä kirjassa sitä ongelmaa ei näe. 

Tekijältä oli kiva idea laittaa jokaisen vuosikymmenen alkukuvaksi vuosikymmentä edustava kirje tms. teksti. Ne antavat nopean kuvan siitä, miten viestintäkin on muuttunut. Käsin kirjoitetuista kirjeistä on siirytty netti- ja someviestintään. 

Marttojen toimintaa aktiivisesti seuranneena ei voi muuta sanoa kuin näinhän se meni. Suosittelen kirjan lukemista. Saman kaltaista toimintaa on ollut muissakin piireissä ainakin 1990-luvun alkuun saakka. 

Koronavuoden vuoksi 110-vuotisjuhlat juhlittiin juhlawebinaarilla 23.10.2020, joka on nähtävillä YouTubessa. Ei muuta kuin marttavaatetta ylle ja katsomaan. Videon alussa näkyvät kuvat löytyvät myös historiikista. 

Mainittakoon vielä, että se, miksi juhlia pidettiin tänä vuonna, johtui piirin tekemästä päätöksestä vuosikymmeniä aiemmin. Kukaan asiaa tutkinut ei ole löytänyt piirin perustamiskirjaa luultavasti siksi, että sitä ei koskaan tehty. Lounais-Suomen Martat onkin mielestäni perustettu 1908 Turun Haaraosastoliitto nimellä. Useampien organisaatiouudistusten - jakautumisten ja yhdistymisten - aikanakin piiri toimi koko ajan, joten tuo 1908 on täysin perusteltu. 

*  *  *

PS. Päivityksen kuvitus näyttää tässä päivityksessä valokuvausteknisistä syistä keltaiselta. Sateisen päivän vuoksi jouduin ottamaan kuvat olohuoneessani, missä kamerani ottaa aina kellertäviä/ruskehtavia kuvia. Kirja on livenä valkoisempi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti