lauantai 21. marraskuuta 2020

Marttasankari - millainen on oma marttasankarisi?

Lounais-Suomen Marttojen 110-vuotisjuhlallisuuksiin kuului Marttasankareiden teko yhdistyksissä ja toimintaryhmissä tammikuussa 2020. Sankarin näkö, koko ja materiaali oli itse valittavissa. 

Porin Marttayhdistyksen Marttasankari
vierailulla Rauman Marttojen Marttalassa
alkuvuodesta 2020, kun koronasta ei ollut vielä tietoa 
Jo hyvissä ajoin viime syksyllä piiri kertoi, että alkuvuodesta pistetään Marttasankareita näkyville turuille ja toreille. 

Myös oma yhdistykseni teki sellaisen alkuvuodesta kässämarttaillen. 

Aluksi sankarimme oli nähtävillä Porin kaupunginkirjastossa esittelemässä kodinhoitokirjoja.

Tammikuun lopussa Sankari osallistui maailman isoimpaan marttailtaan omassa yhdistyksessä. Juhlapöydän antimia Sankarimme ei maistellut, mutta hyvältähän ne näyttivät. Helmikuussa sankari matkasi Raumalle alueen puheenjohtajille suunnattuun neuvottelutilaisuuteen.

Sitten tuli koronabreikki, eikä Marttasankari päässyt osallistumaan SuomiAreenalle, uimaan Martanpäivän retkellä eikä livenä myöskään piirin vuosijuhlaan. Juhlawebinaaria Sankari sentään katseli kanssani. 

Vielä vuoden loppuun tulee Sankarille yksi työtehtävä, nimittäin oman yhdistyksen vuoden viimeisessä marttaillassa vierailu. 

Marttasankari oli ajatuksena hieno. Itsekin mietin, ketkä ovat omia marttasankareitani. Sellaisiksi nostan mm. Satakunnan Marttojen hallituksenjäsenenä toimineen Terttu Ahon, joka ehdotti minua kirjoittamaan Satakunnan Marttojen historiikin talvella 2001 ja tuli samalla sysäisseeksi minut uusille urille, ja syksyllä 2002 piirin toiminnanjohtajan Raija-Liisa Heinosen ja puheenjohtaja Leena-Sisko Vanhatalon, jotka vinkkasivat avoimesta työpaikasta Mikkelissä sekä marttahistorioitsija Marja Simolan ja Marttaliiton aiemman toiminnanjohtajan Pirkko Ruuskanen-Parrukosken, jotka molemmat antoivat hyviä eväitä omalle marttamatkalleni. Monia muitakin voisin nimetä, mutta riittäköön nämä viisi alkuun. 

Ketkä olisivat Sinun marttasankarisi, martat, jotka vaikuttivat elämääsi parempaan suuntaan?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti